Meh Jenguk Dapur ZeeraEdora ..

I love in cooking . Last day , I found my recipe book which I kept since I in standard 6 . So, I wish to share what I loved with all ! ~much love~

1. SALAD DRESSING EDORA

BAHAN :
BAWANG BESAR 0.5 BIJI
BAWANG PUTIH 6 ULAS
APPLE CIDER VINEGAR 150 ML (1/2 CUP)
MINYAK ZAITUN 300 ML (1 CUP)
YELLOW MUSTARD 150 ML (1/2 CUP)
ROSEMARY, OREGANO SEGAR 1 SUDU TEH
MADU 150 ML (1/2 CUP)
LADA SULAH 2 SUDU TEH
STOK DAGING 0.5 CUBE
PARSLEY 2 CAWAN
AIR SEKIRANYA PERLU

MASUKKAN KESEMUA BAHAN KE DALAM PENGISAR MAKANAN DAN APABILA HALUS MASUKKAN KE DALAM BOTOL DRESSING DAN BOLEH DISIMPAN DI DALAM PETI SEJUK.

2. SAFFRON RISOTTO DENGAN UDANG


BAHAN :
STOK 1.2 L
SECUBIT SAFFRON
GARAM
LADA HITAM
BAWANG BESAR 2 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
1/2 MENTEGA
ABRORIO RICE 2 CUP
UDANG 300 GM
PARSLEY 3 SUDU BESAR
MENTEGA 1/2 ( SUHU UDARA)

DIDIHKAN SAFFRON DI DALAM STOK . CAIRKAN MENTEGA DI DALAM PERIUK DAN MASUKKAN BAWANG DAN DI GORENG SEHINGGA LEMBUT . MASUKKAN BERAS DAN DI GORENG SEHINGGA LUTSINAR . MASUKKAN 1/3 STOK KE DALAM NASI DAN KACAU. MASUKKAN LAGI 1/3 STOK DAN KACAU LAGI . MASUKKAN 1/3 STOK TERAKHIR DAN UDANG DAN KACAU SEHINGGA NASI LEMBUT TAPI TIDAK KERING . TUTUP API DAN MASUKKAN MENTEGA DAN DAUN PARSLEY DAN RISOTTO SEDIA DIHIDANGKAN .

3 . CHOCOLATE HAZELNUT CINTASAYANG

BAHAN

COKLAT MASAK 100 GM
MENTEGA 100 GM
HAZELNUT KISAR 125 GM
TELUR 8 BIJI
GULA HALUS 50 GM
VANILA ESEN 1 SUDU KECIL
MENTEGA
GULA ISING

CAIRKAN MENTEGA DAN COKLAT DI ATAS AIR PANAS. BIARKAN SEJUK DI SUHU UDARA .
ASINGKAN TELUR PUTIH DAN KUNING . PUKUL TELUR KUNING SEHINGGA KEMBANG DAN MASUKKAN ESEN VANILLA .
MASUKKAN CAMPURAN COKLAT MENTEGA KE DALAM ADUNAN KUNING TELUR SEHINGGA SEBATI .
DI DALAM MANGKUK YANG ASING , PUKUL PUTIH TELUR BERSAMA GULA SEHINGGA KENTAL . MASUKKAN 1/3 PUTIH TELUR KE DALAM ADUNAN KUNING TELUR DAN SELEBIH ADUNAN PUTIH TELUR . SAPUKAN MENTEGA DISEKELILING REMEKIN DAN SEDIKIT GULA ASING DI DALAM REMEKIN . DIBAKAR DALAM LOYANG BERISI AIR PADA SUHU 170C SELAMA KIRA KIRA 30 MINIT .

4. SUP TOMATO
SUJI 0.25 CAWAN
MENTEGA 100 GRAM
BAWANG BESAR 2 CAWAN
TOMATO 1 KILO
PES TOMATO 1 CAWAN
STOK AYAM 1 LITER
GARAM SECUKUP RASA

GORENG SUJI SAMPAI KEEMASAN, MASUKKAN MENTEGA DAN BAWANG, GORENG SEHINGGA LEMBUT.
MASUKKAN TOMATO, PES DAN STOK DAN RENEH SEHINGGA TOMATO LEMBUT. MASUKKAN GARAM. MESIN SEHINGGA MENJADI PURI DAN SEDIA DIHIDANGKAN.


5. IKAN CENCARU PANGGANG BERMENTEGA HERBA

IKAN CENCARU 1 KG
MINYAK ZAITUN 0.25 CAWAN
LADA HITAM SECUKUP RASA
GARAM SECUKUP RASA
MENTEGA 200 GM
JUS LEMON 1 BIJI
HERBA DILL 0.25 CAWAN

SALUTKAN IKAN DENGAN MINYAK ZAITUN DAN LADA HITAM DAN GARAM. PANGGANG SEHINGGA MASAK.
MASUKKAN MENTEGA, JUS LEMON DAN HERBA DILL KEDALAM PENGISAR MAKANAN DAN ADUNKAN SEHINGGA MENJADI PES, BALUTKAN DALAM PLASTIK PEMBALUT MAKANAN DAN BEKUKAN DI DALAM PETI SEJUK. BILA IKAN SUDAH SIAP DIPANGGANG, KELURKAN DAN LETAKKAN DI ATAS IKAN YANG PANAS DAN BIARKAN IA CAIR SEBAGAI SOS.

6. LEMPENG BERSOS APRIKOT

TELUR 2 BIJI
TEPUNG 6 SUDU BESAR
SUSU 0.5 CAWAN
KISMIS 3 SUDU BESAR
JEM APRIKOT 0.5 CAWAN

MENTEGA 100 GM

CAMPURKAN TELUR, TEPUNG DAN SUSU SEHINGGA SEBATI. MASUKKAN KISMIS.
CAIRKAN SEDIKIT MENTEGA DAN MASUKKAN ADUNAN. TERBALIKAN DAN MASAK KEDUA BELAH SEHINGGA KEEMASAN.

UNTUK SOS, CAIRKAN JEM BERSAM 3 SUDU AIR DAN TABURKAN DIATAS LEMPENG.
7. MACARONI MUSHROOM CREAM SAUCE

250 GM MACARONI
100 GM CENDAWAN KERING
500 ML AIR
200 ML SUSU
1/2 KIUB STOK AYAM
100 GM MENTEGA
150 GM TEPUNG GANDUM
100 ML KRIM
SEDIKIT LADA HITAM/GARAM ( UNTUK PERASA )
1/2 DAUN SWEET BASIL
3 SUDU BAWANG
2 SUDU BAWANG PUTIH
SWEET BASIL
3 SUDU MINYAK ZAITUN

REBUS CENDAWAN DALAM AIR KIRA 30 MINS. KISAR CENDAWAN.
PANASKAN MINYAK DAN GORENG KEDUA-DUA BAWANG SEHINGGA LEMBUT. MASUKKAN CENDAWAN, STOK CENDAWAN DAN BECHAMEL. BILA SUDAH SEBATI MASUKKAN KRIM DAN GARAM JUGA LADA HITAM. KEMUDIAN BASIL MANIS.

CADANGAN HIDANGAN : 1. BOLEH DIBUAT LAPISAN DEMI LAPISAN, TABURKAN KEJU DAN BAKAR SEHINGGA KEJU CAIR. 2. DIGAUL MAKARONI DAN SOSNYA BERSAMA, ATAU 3. DIHIDANG BERASINGAN, GAUL KETIKA MAHU MENIKMATINYA.

BECHAMEL : CAIRKAN MENTEGA, MASUKKAN TEPUNG DAN KACAU SEHINGGA TEPUNG TIDAK MELEKAT DI TEPI BERIUK. PANASKAN SUSU DI PERIUK ASING DAN CAMPURKAN STOK ( DARI KIUB YANG DICAMPUR AIR – DIPANGGIL SUSU BERPERISA ). MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG MENTEGA”ROUX” KEDALAM SUSU BERPERISA DAN KACAU SEHINGGA PEKAT.

8. CUPCAKE LA DORA
3/4 CAWAN MENTEGA ATAU MAJERIN LEMBUT
100 GM GULA CASTOR
50 GM CORN SYRUP
180 GM TEPUNG KEK
3 TELUR DIPUKUL
SEDIKIT SUSU
PERASA ROSE
PEWARNA ROSE

MASUKKAN SEMUA BAHAN DI DALAM MESIN PEMBANCUH KEK DAN PUKUL SEHINGGA SEBATI.
MASUKKAN KE DALAM ACUAN CUP DAN BAKAR 180ʼC SELAMA KIRA KIRA 15 MINIT.

9. FRENCH BUTTERCREAM

4 TELUR KUNING SAHAJA
30 ML AIR
170 GM GULA KASAR
230 GM MENTEGA/MARJERIN/ LEMAK SAYURAN

CAIRKAN GULA DI DALAM AIR DAN BIAR PANAS SEHINGGA 120ʼC. PUKUL TELUR SECARA BERASINGAN DAN MASUKKAN CAMPURAN GULA DAN TERUS PUKUL SEHINGGA SUHU BILIK ( MAKSUDNYA SEHINGGA TIDAK PANAS DAN IKUT SUHU PERSEKITARAN). AKHIR SEKALI CAMPURKAN MENTEGA DAN PUKUL SEHINGGA SEBATI.MASUKKAN KE DALAM PIPE BEG DAN HIAS IKUT KREATIVITI ANDA!
10. SANDWICH (breakfast dgn sygg)

100 GM DADA AYAM
2 BIJI TELUR
SALAD HIJAU
3 TOMATO
KEJU CHEDDAR
ROTI
MAYONIS
GARAM
LADA HITAM

DADA AYAM DIHIRIS NIPIS DAN DIGAUL BERSAMA GARAM DAN LADA HITAM LALU DIGRILLKAN.
TELUR DIDADARKAN DAN BAKAR ROTI SEKETIKA.
SUSUNKAN KESEMUA BAHAN DAN LETAKKAN BAHAN LAIN SEBAGAI DRESSING.

11. BURGER DAGING ( ori buat sendiri je )

BAHAN A
400 GM DAGING KISAR
1 BAWANG
ENGLISH PARSLEY
TELUR
GARAM
LADA HITAM

BAHAN B
BUN BURGER
MAYONIS
KEJU CHEDDAR
TOMATO
SALAD HIJAU

CAMPURKAN BAHAN A, DAN BULATKAN KUT SUKA DAN GRILLKAN.
SETELAH SELESAI, ATURKAN BERSAMA BAHAN B.
BAGI IKAN, FILLETKAN DAN SALUT BERSAMA SERBUK ROTI DAN TELUR.


12. MOCKTAIL DAHLIA

1 TIN CERI HITAM
1 BATANG SERAI
2 DAUN LIMAU PURUT
1 SUDU KECIL JINTAN MANIS
0.5 CAWAN GULA PERANG
0.5 JUS LEMON
SODA
KETULAN AIS

AIR DARI CERI HITAM DIASINGKAN DAN DIRENIHKAN DALAM PERIUK BERSAMA SERAI, DAUN LIMAU PURUT, JINTAN MANIS, GULA PERANG DAN JUS LEMON SEHINGGA PEKAT.
SETELAH SEJUK ATURKAN DI DALAM GELAS BERSELANG-SELI BERSAMA AIS YANG DIKISAR DAN JUGA CERI.
AKHIR SEKALI LETAKKAN SODA.
13. NENAS PANGGANG BERSOS KAYU MANIS

NENAS APPROX 500 GM
3 SUDU BESAR GULA PERANG
1 SUDU BESAR KAYU MANIS

PERAPKAN KESEMUA BAHAN SELAMA 30 MINIT. PANGGANG NENAS DI ATAS BARBEQUE PIT DAN AIR PERAPAN DIPEKATKAN ATAS API DAN DIHIDANGKAN DI ATAS NENAS YANG DI PANGGANG. SEBAIKNYA DIHIDANGKAN BERSAMA VANILLA AISKRIM.

14. SUP MAKANAN LAUT

150ML MINYAK ZAITUN
0.5 CAWAN BAWANG
4 ULAS BAWANG PUTIH
500GM MAKANAN LAUT – IKUT KESUKAAN
SAYUR-SAYURAN - DAUN LEEK, FENNEL, DAUN BAY, ROSEMARY,
300ML STOK DAGING
2 BIJI TOMATO
THYMES SAFFRON
GARAM, LADA HITAM

GORENG MAKANAN LAUT DENGAN MINYAK ZAITUN, KELUARKAN DAN MENGGUNAKAN MINYAK YANG SAMA GORENG BAWANG DAN SAYUR-SAYURAN.
MASUKKAN STOK DAN GORENG BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA SAYUR LEMBUT.
MASUKKAN SAFFRON DAN PERISAKAN DENGAN GARAM DAN LADA HITAM.
AKHIR SEKALI MASUKKAN MAKANAN LAUT DAN BIARKAN SEKETIKA.

15. IKAN GORENG ARABIATA

KEPINGAN IKAN – BAHAGIAN FILLET
MINYAK ZAITUN
BAWANG PUTIH
CILI KERING
CENDAWAN
TOMATO DADU ( DI DALAM TIN )
TEPUNG
STOK DAGING
GARAM, LADA HITAM

PERASAKAN IKAN DENGAN GARAM, LADA HITAM DAN TEPUNG DAN GORENG SEHINGGA KEEMASAN.
GORENG BAHAN-BAHAN LAIN DAN MASUKKAN STOK DAGING DAN BIARKAN SEHINGGA PEKAT.

16. CRÈME IXORA

400GM KRIM
DAUN PANDAN
4 BIJI KUNING TELUR
TEPUNG JAGUNG
GULA KASTOR
MANGGA

PANASKAN KRIM DAN MASUKKAN DAUN PANDAN DAN BIARKAN SEHINGGA MENDIDIH, KEMUDIAN KELUARKAN DAUN ITU.
PUKUL KUNING TELUR, TEPUNG JAGUNG DAN GULA SEHINGGA KEMBANG.
MASUKKAN CAMPURAN TELUR KE DALAM SUSU PERLAHAN-LAHAN DI ATAS API YANG PERLAHAN.
APABILA SUDAH PEKAT, MASUKKAN MANGGA.
HIDANG DALAM BEKAS DAN DIBIARKAN SEJUK SELAMA KIRA-KIRA 4 JAM SEBELUM DIHIDANG.

17. TELUR DADAR KENTANG SEPANYOL

2 BIJI KENTANG
1 BIJI BAWANG BESAR
2 ULAS BAWANG PUTIH
1 DAUN BAY
6 BIJI TELUR
GARAM, LADA HITAM
HERBA SEGAR – THAI BASIL, BUNGA KANTAN
500ML AIR
2 SUDU MINYAK ZAITUN

GORENG KENTANG DAN BAWANG DAN LETAKKAN SEDIKIT AIR DAN RENIH SELAMA 15MINIT.
MASUKKAN DAUN BAY DAN HERBA SEGAR.
ASINGKAN SEKETIKA, PECAHKAN TELUR, MASUKKAN GARAM DAN LADA HITAM DAN GORENG SECARA DADAR.
MASUKKAN KENTANG DAN GORENG SEKETIKA.

18. SPAGHETTI OGLIO ALA DORA

SPAGHETTI
MINYAK ZAITUN
HERBA SAGE
CILI PADI KERING
BAWANG PUTIH
TOMATO KERING

RENDAMKAN SPAGHETTI DALAM AIR MENGGELEGAK. GORENG BAWANG PUTIH, CILI PADI KERING. MASUKKAN SPAGHETTI, TOMATO KERING, (LADA HITAM JIKA SUKA DAN STOK DAGING/GARAM). TABUR KEJU SEBELUM DIHIDANG.

INI CONTOH RESEPI VEGETARIAN JIKA MAHU MASUKKAN BAHAN LAIN SEPERTI HIRISAN AYAM ATAU MAKANAN LAUT JUGA BOLEH.

19. MANISAN PEAR

4 BIJI PEAR ( DIKUPAS DAN DIBUAT LUBANG DITENGAHNYA)
1 CAWAN AIR
2 CAWAN GULA
BEETROOT
LEMON
MINT VANILLA BEANS
KULIT KAYU MANIS

CAIRKAN GULA DI DALAM AIR, MASUKKAN BEETROOT, HIRISAN KULIT LEMON DAN MINT. MASUKKAN PEAR DAN RENIH SELAMA 25 MINIT. SELEPAS ITU TOSKAN DAN SEJUKKAN PEAR DI DALAM PETI SEJUK. PEKATKAN CAMPURAN SOS DAN BOLEH DILETAKKAN DI ATAS PEAR SEBELUM DINIKMATI.

JIKA TIDAK DAPAT MEMBELI BEETROOT DI PASAR RAYA, ANDA JUGA BOLEH MENCUBA ROSELLE BAGI MENDAPATKAN WARNA MERAH YANG DIINGINI.


nanti aku update lagi ye ! :)