12 January 2011

Ikan Sepat Masin Bersambal Petai

Bahan-Bahan:
v 400gm ikan sepat masin
    dan dipotong jejari
v 120gm isi petai
v 100gm cili merah/hijau
v 100gm cili kering
v 100gm bawang merah
v 50gm bawang putih
v 28cm halia
v 2 helai daun cekur
v 2 sudu makan air asam jawa
v Minyak masak secukupnya
v Lada putih secukupnya
v Garam secukup rasa
v Gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak di kuali.
2. Ambil ikan sepat masin dan goring sehingga garing.
3. Sesudah garing, angkat dan ketepikan buat sementara.
4. Panaskan minyak sekali lagi dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
5. Seterusnya, masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumiskan hingga naik minyak.
6. Masukkan pula air asam jawa, isi petia, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan ikan masin yang telah digoreng. Gaulkan perlahan-lahan.
8. Sekarang, anda buangkan minyak dari tumisan.
9. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment