12 January 2011

Resepi KARI IKAN BAWAL

Bahan-Bahan:
4 ekor ikan bawal hitam dikerat dua

1 biji kelapa
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia

1 paket rempah kari ikan
3 biji terung
1 sudu teh halba campur
Sedikit asam jawa
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan ikan dan toskan.
2. Perahkan santan kelapa dan asingkan patinya.
3. Tumiskan halba campur, bersama bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk halus.
4. Sesudah garing masukkan serbuk kari dan biarkan seketika sehingga pecah minyak.
5. Masukkan santan dan perahan air asam jawa bersama-sama terung.
6. Apabila menggelegak, masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga masak.

No comments:

Post a Comment